Kuinka parantaa rakentamisen tehokkuutta hitaina aikoina?

Rakennusalalla suhdanteet tapaavat elävän aaltoliikkeen tavoin, ja viime aikoina liike on valitettavasti kohdistunut jyrkästi kohti pohjaa. Ankea tilanne on näkynyt jollain tapaa varmasti jokaisen rakennuttajan ja urakoitsijan arjessa. Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksen mukaan vuonna 2023 rakentaminen väheni jopa 11 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin vuoden 2008 finanssikriisin aikaan.

Kiinteistö- ja rakennusalan yrityksissä onkin kuumeisesti etsitty – ja etsitään edelleen – kohteita säästöille. Tehokkuutta etsitään pidemmistä työpäivistä, kulurakenteista, toiminnan uudelleenjärjestelyistä ja ties mistä, kun vähemmällä tulisi saada enemmän tulosta aikaan. Varmaa on vain se, että työn laatu ei saisi säästöjen vuoksi heiketä.

Tehokkuuspuheen ohella vaikeat ajat pakottavat myös uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen. Vanhoihin keinoihin ei ehkä ole enää varaa tukeutua – ajankäytön, saati kustannusten vuoksi.

Tarvitseeko paremman tehokkuuden kuitenkaan tarkoittaa kovempaa kiirettä? Entä jos samaa tuttua työtä voisikin tehostaa vain tekemällä asioita fiksummin?

Apua tehokkaasta töiden dokumentoinnista ja fiksusta projektipankista

Ohjelmistojen käyttö yleistyy rakennusalalla jatkuvasti, ja hyviä vaihtoehtoja löytyykin jo monesta suunnasta. Kyse on usein siitä, millainen ratkaisu kellekin parhaiten sopii. Valintaan vaikuttavat niin työn luonne, urakoiden laajuus, ohjelmien helppokäyttöisyys kuin myös se tärkein: kustannukset. Paljonko rahalla saa? Saanko sille tarpeeksi vastinetta? Kokeilemallahan se vasta selviää, millainen ratkaisu soveltuu omaan toimintaan parhaiten, mutta tätä on hyvä puntaroida jo etukäteen. 

Hyvä ohjelmisto helpottaa ammattilaisen arkea ja vie päänvaivoja arjesta pois tehden työstä sujuvampaa, nopeampaa ja helpompaa – olipa kyseessä rakentaminen, rakennuttaminen, työmaiden tarkastukset tai muu työ, jossa on tärkeää pysyä perillä töiden edistymisestä ja laadun tasosta. 

Infomaatti on tähän toki yksi vaihtoehto, ja pidetty ratkaisu niin urakoitsijoiden, valvojien kuin teknistä tarkastusta tekevien ammattilaisten keskuudessa. Mutta kuinka siitä on apua kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille arjen työssä?

1. Työmaaraportointi tehostuu

Infomaatissa on yli 170 erilaista valmista lomakepohjaa työmaaraportointia ja valvontaa varten. Myös omien lomakkeiden luominen on mahdollista lomake-editorin avulla, jos sopivaa pohjaa ei löydy valmiina. Valitse raportti, tee merkinnät, nappaa kuvat ja jaa tyylikäs PDF-lopputulos yhteistyökumppaneillesi. Muista myös, että piirtotyökalulla voit korostaa valokuvista erityishuomiota vaativat kohdat ja pohjakuvatoiminnon avulla merkata niille tarkan kohdan pohjapiirroksesta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Työmaille raportointi on tullut jäädäkseen. Jos aiemmin tämä oli vain valvojien vastuualuetta, niin nyt sitä edellytetään jo urakoitsijalta ja aliurakoitsijoiltakin.

2. Helppokäyttöinen projektipankki tukee dokumenttien hallintaa

Kun luot projektin antaen sille nimen, se on heti valmis sekä kohderaportointiin että projektipankiksi, sillä projektille luodaan automaattisesti projektipankkiosio valmiine kansioineen. Projektipankkiin säilöt kätevästi sekä omat että sidosryhmiesi tärkeät, kuhunkin projektiin liittyvät tiedot. Enää ei tarvitse kaivella mappikasoja, kun tarkastaja kyselee kahden kuukauden takaisia työmaapäiväkirjoja – löydät ne nopeasti Infomaatista!

3. Jaa käyttöoikeuksia projektipankkiin ja mobiilidokumentointiin yhteistyökumppaneillesi

Voit jakaa yhteistyökumppaneillesi pääsyoikeuksia projektipankkiin ja antaa mahdollisuuden mobiilidokumentointiin. Sinä päätät, annatko projektipankin dokumentteihin vain lukuoikeuden vai laajemman muokkausoikeuden, ja ehkäpä toiveenasi on, että yhteistyökumppanisi pystyy tekemään raportoinninkin projektiisi.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki Infomaatin projektikohtaisesta dokumenttipankista. Käyttö on helppoa, sillä täppäät kansion auki ja valitset välilehden, jossa tiedostot ovat. Yksinkertaista, mutta totta.

4. Hinnoittelu on joustavaa ja käyttäjäperustaista

Maksat vain käyttäjätunnusten määrästä ja yhteistyökumppanillasi voi olla tarvittaessa pääsyoikeus useisiinkin projekteihin. Projektien, raporttien ja dokumenttien määrällä ei siis ole merkitystä. Joustava hinta elää oman toimintasi mukaan: joskus aktiivikäyttäjiä on enemmän, toisinaan vähemmän. 

Kiinteistö- ja rakennusalalla tiedetään raportoinnin ja dokumenttien hallinnan vievän työaikaa joka viikko. Miksi ei siis etsisi tehokkuutta sen tehostamisesta?

Rakentaminen ei lopu, mutta paremmalle työteholle on aina kysyntää

Hankalista ajoista huolimatta tiedetään, ettei rakentaminen ja kiinteistöjen parissa työskentely tule missään vaiheessa loppumaan. Ainakaan Suomessa korjausvelasta ei päästä eroon, vaikka uudisrakentamisen puolella eletäänkin juuri nyt hitaampia aikoja.

Toiveikkaiden arvioiden mukaan kenties kesän lopulla rakennusala alkaisi nostaa jälleen päätään. Kannattaako suhdanteen kääntymistä kuitenkaan jäädä odottelemaan, jos työn tehokkuutta voisi parantaa jo nyt työn arkea kehittämällä?

Tehokkuuden parantamisessa työtapojen kehittäminen on toki vain yksi keino, mutta mahdollisesti todella tuottava sellainen. Ainakin raportoinnin ja dokumentoinnin osalta on syytä uskoa näin, kun kuuntelee kentältä saatua palautetta. Erilaisilla teknologisilla ratkaisuilla on jokaisella omat puolensa. Tässä siis muutama erityinen kehu, jota Infomaatti on saanut osakseen:

”Infomaatissa kaikki yli 11 000 raporttiamme – ja tuostakin massasta juuri ne pyydetyt – löytyvät parilla klikkauksella.

”Infomaatin käyttö on intuitiivista ja helposti omaksuttavissa.”

”Infomaatin avulla työmaideni viestintä on parantunut merkittävästi”

”Arvostan Infomaatin aktiivista käyttötukea ja oma-aloitteista asiakaspalvelua.”

”Raportit ja dokumentit ovat helppolukuisia ja tyylikkäitä.”

Kesä tekee tuloaan, vaikka sitä ei ensi näkemältä uskoisi. Toivotaan siis, että sen lämpö toisi mukanaan uutta eloa myös kiinteistö- ja rakennusalalle! 

Hyötyisitkö paremmasta raportoinnista ja kätevästä projektipankista? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme