Kuntoarvio, kuntotarkastus, kuntokatselmus – raportoinnin voi tehdä helpommin

Kun arvioidaan tai tarkastetaan kiinteistön kuntoa, saattaa toimeksiannon laajuus ja tarkastettavien osien määrä tulla jopa joka kerta yllätyksenä. Yksityiskohtia kun on kymmeniä ja kymmeniä – ellei jopa satoja tai tuhansia, mikäli kiinteistö vain on tarpeeksi kookas.

Ja kookkaitahan tarkastusurakat saattavat monesti olla, kun niitä pyydetään tekemään. Milloin on tarkastettavana koulu- tai päiväkotikiinteistö, kokonainen kerrostalo tai vaikkapa liikuntahalli.

Vieläköhän se vanha kuntoarvioita varten tehty Word-tiedosto on jossain tietokoneen syövereissä tallessa? Entä mahtoikohan siinä olla listattuna kaikki tätä tarkastusurakkaa varten tarvittavat tarkastusosiot, vai pitääköhän sitä taas kerran muokata? Eipä jaksaisi paljoa tässä kaiken kiireen keskellä asiaa miettiä, mutta pakko kai se on.

Paitsi että ei ole.

Miksi kiusata itseään käyttämällä arvokasta työaikaa sellaisten asioiden miettimiseen, jotka joku toinen on jo miettinyt valmiiksi? Eihän pyörääkään keksitä uudelleen jokaista uutta kulkupeliä varten.

Kiinteistön kuntoarvioiden, kuntokatselmusten ja kuntotarkastusten tekemisessä tulisi pystyä keskittymään ainoastaan kaikkein oleellisimpaan, eli varsinaiseen työhön. Siksi raportointityö kannattaakin tehdä sitä varten suunnitellulla työkalulla!

Kiinteistön kunto selville kattavasti tai kepeästi, kummin vain haluat

Kuntoarvio, kuntokatselmus ja kuntotarkastus – olipa kyseessä mikä tahansa määrä tarkastustyötä, on sen tekeminen helpompaa nykyään monellakin tapaa.  Esimerkkinä mainittakoon vaikka se, että kaikkia kiinteistön tarkastettavia yksityiskohtia ei tarvitse enää itse miettiä ja muistaa, sillä Infomaatin raportointityökalu osaltaan ohjaa tekijäänsä. Kuntoarvion raportointipohja on suunniteltu Talo 2000 -nimikkeistön mukaan, joten se jo itsessään toimii kattavana tarkastuslistana tarkastajalle. Mitään oleellista ei siis pääse unohtumaan!

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki kuntoarvion runko-osan täyttönäkymästä iPad Minillä. Eli lähtökohtana sinulla on aina selkeä lista tarkastettavista asioista, joiden alle lisäät havaintoja ja edelleen aukeavasta painikkeesta tarvittaessa toimenpide-ehdotuksia.

Mutta otetaanpa pikainen katsaus vaikkapa näppärämmän kuntoarvion laatimiseen:

  1. Valitse aloitusnäkymästä Kuntoarvio ja paina ”Luo uusi” -nappia.
  2. Täytä näytölle avautuvaan valintaikkunaan perustiedot tarkastettavasta kiinteistöstä. Samalla voit valita kuntoarviolle tarkastuspohjan – oletus- tai itse rakentamasi pohjan, jota haluat käyttää (katsotaan tätä pohja-asiaa tarkemmin hetken päästä, sillä se on aika kätevä).
  3. Katso valmiista listasta ne kiinteistön osiot, jotka haluat tarkastaa. Tarpeettomat voi kytkeä pois päältä.
  4. Tee yksityiskohtaiset huomiot, havainnot ja toimenpide-ehdotukset kustakin kiinteistön tarkastettavasta osasta. Voit napsia mukaan myös kuvia, jos haluat.
  5. Tarkasta niin monta kiinteistön osiota kuin on tarpeen. Kun osio on tarkastettu, tulee sen kohdalle vihreä merkki.
  6. Tämän jälkeen kuntoarvio on valmis: nauti, kun tyylikäs ja selkeä PDF-tiedosto hivelee niin tekijän kuin asiakkaankin silmiä.

”Meille on tärkeää se, että saamme tuotettua laadukkaita ja kattavia raportteja yhdellä kerralla siten, ettei niitä enää myöhemmin tarvitse muokata. Infomaatilla tehty PDF-raportti myös huokuu ammattimaisuutta ja on visuaalisesti hyvännäköinen.”

– Ismo Ylikulju, tekninen isännöitsijä, Kiinteistötahkola –

Kuntoarvio-työkalu on laadittu lähtökohtaisesti laajempien kiinteistökokonaisuuksien kunnon arvioimiseen ja raportointiin. Jos kuitenkin teet vaikkapa hieman kevyempiä tarkastuksia, kannattaa kokeilla Kuntokatselmus-työkalua, joka toimii lähes täysin samalla tavalla. Suurimpana erona on, että tarkastettavia osioita ei ole viety niin yksityiskohtaiselle tasolle kuin Kuntoarvio-työkalussa. Kuntoarviossa siis peruspohjana on kattava tarkastuspohja, joka sisältää kaikki Talo 2000 -nimikkeistön mukaiset erittelyt kiinteistön kaikista tarkastettavista asioista, kun taas Kuntokatselmuksessa peruspohjana on sovelletusti KH-90-00294 Asuinkiinteistön Kuntoarvio -kortti.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkit kuntoarvion ja kuntokatselmuksen päätäyttönäkymistä vierekkäin iPad Minin ruudulla. Kuntoarviossa oletuspohja on laajempi ja osiot voivat olla alisteisia toisilleen. Kuntokatselmus taas on oletuspohjaltaan keveämpi. Kummassakin voi muokata/luoda pohjia tarkastettavien osioiden osalta oman näkemyksensä mukaiseksi.

Itse luodut tarkastuspohjat nopeuttavat työtä entisestään

Valmiit tarkastuspohjat ovat todella kattavia ja siksi myös hyödyllisiä. Fakta on kuitenkin se, että jokaisella tarkastuskerralla ei kuitenkaan tarvitse kaikkia Talo 2000 -nimikkeistön mukaisia kohteita tarkastaa. Miksi niitä pitäisi siis aina siis roikottaa raportissakaan mukana? Ehkä tiedät, että tulet itse tarkastamaan vain kiinteistön sähköosat tai työhösi kuuluu kattojen kuntotarkastukset, joten raporttisihan vain täyttyisi kaikesta ylimääräisestä tarkastustiedosta.

Infomaatissa voit käyttää valmista oletuspohjaa, mutta sinun on helppo luoda myös omia pohjia kuntoarvioita ja -katselmuksia varten. Mutta miten se tapahtuu?

  1. Valitse aloitusnäkymästä joko Kuntoarvio tai Kuntokatselmus -raportti ja paina ”Muokkaa pohjia”.
  2. Tämän jälkeen voit valita haluatko muokata peruspohjaa, kopioida sen uuden pohjaksi vai luoda kokonaan uuden.
  3. Jos valitset ”Uusi pohja”, voit räätälöidä eteesi aukeavassa näkymässä itsellesi juuri niin kattava tarkastuspohjan, kuin tarvitset. Lisäät vain tarkastettavia osiota ja niiden alle tarkastettavat asiat. Muuta ei tarvita, sillä tämän perusteella raporttia täyttäessäsi voit lisätä havaintoja ja toimenpide-ehdotuksia lisäämiesi tarkastusasioiden alle ja edelleen lisätä hyväksi havaitsemasi lauseet lausevarastoon – pohja vain paranee käytön myötä.
  4. Lähde seuraavalle kuntoarvio- tai kuntokatselmuskierrokselle ja hyödynnä itsellesi räätälöityä tarkastuspohjaa suoraviivaisessa ja työtä nopeuttavassa käyttöliittymässä!

Infomaatin käytössä korostuvat helppo muokattavuus, nopeus ja luotettavuus. Myös lopputuotosten laadukkuus ja selkeys ovat niitä asioita, joista saamme itse kuulla positiivista palautetta niin kollegoilta kuin asiakkailtakin.

– Ismo Ylikulju, tekninen isännöitsijä, Kiinteistötahkola –

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki kuntokatselmus-raportointiratkaisulla tehdyn raportin havaintojen/kuvien/toimenpide-ehdotusten ilmaisemistavasta raportilla. Uskoisitko ulkoasun perusteella, että tämän on tehnyt ihmisen sijaan kone (nimeltä Infomaatti)?

Kun raportointi on tyylikästä ja tasalaatuista, pysyy hyvä mieli sekä tekijällä että asiakkaalla. Ammattilainen käyttää ammattilaisen työkaluja – siksi fiksu, nopea ja tyylikäs raportointi nostaa tarkastajan osakkeita monessakin mielessä.

Joko on seuraava kuntoarviokäynti tiedossa? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme