Blogi & Ajankohtaista

Oletko miettinyt paljonko rakennustyömaan virheet maksaa?

Rakennustyömaan virheiden korjaaminen on kallista. Useimmiten virheet aiheutuvat huonosta tiedottamisesta. Alla on esimerkkejä virheiden kustannuksista. Esimerkeissä ei ole huomioitu virheistä aiheutuvien aikataulujen venymisiä  ja asiakastyytymättömyyttä. Niilläkin on oma hintansa, vaikka niitä on numeroina vaikea määrittää.

Virheet / puutteet huoneistokorteissa:

 • (4 000,00 €) Pesuhuoneen järjestys tehtiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, osakas oli sopinut muutoksesta. Urakoitsija purki valmistuneen pesuhuoneen ja rakensi uudelleen.
 • (900,00 €) Pesuhuoneesta jäi puuttumaan boordit, vaikka osakas oli ne tilannut. Urakoitsija teki osakkaalle eteisremontin omalla kustannuksellaa kompensaationa.
 • (7 200,00 € ) Urakoitsijalla oli lipsahtanut väärän tyyppinen kaluste huoneistokorttiin. Urakoitsija asensi omalla kustannuksellaan kalliimmat kalusteet kaikkiin huoneistoihin.
 • (1 400,00 €) Urakoitsijalla oli jäänyt merkkaamatta ATK ja antennipisteiden halutut sijainnit huoneistokorttiin. Urakoitsija siirsi kustannuksellaan pisteet oikeisiin kohtiin. Aiheutti tapetointikorjauksia.
 • (900,00 €) Pesuhuoneeseen laitettiin väärät varusteet, kun huoneistokortti ei ollut ajantasalla. Urakoitsija laatoitti osan pesuhuoneesta uudelleen ja laittoi varusteet oikeille paikoilleen.
 • (120,00 €) Keittiöön asennettiin urakan mukainen hana ja kytkettiin astianpesukoneeseen. Osakas oli tilannut kalliimman hanan asennettavaksi. Urakoitsija asensi uuden hanan jälkitöinä.
 • (600,00 €) Osakas oli tilannut urakoitsijalta huoneiston lattiaremontin tehtäväksi putkiurakan yhteydessä. Asia oli jäänyt kirjaamatta huoneistokorttiin. Lattiaremontti tehtiin urakan valmistumisen jälkeen erikseen ja osakkaalle annetttiin alennusta aiheutuneesta vaivasta.
 • (800,00 €) Urakoitsija asensi väärät laatat pesuhuoneeseen. Huoneistokorttiin oli jäänyt päivitys tekemättä. Urakokoitsija hyvitti virheestä osakasta.

Työntekijöiden ajansäästö vuosittain:

 • (8 400,00 €)  Työmaan kuvat ovat helposti työntekijöiden saatavilla. Infomaatista asia on tarkistettavissa 3:ssa minuutissa Perinteisesti työntekijä kavelee huoneistosta työmaatoimistoon etsimään ja katsomaan kuvaa ja palaa asennuspaikalle.
 • Esimerkkinä: kaksi työntekijää tarkistaa suunnitelmia kaksi kertaa päivässä. Aikaa työpisteeltä konttoriin ja takaisin kuluu n. 15 min Aikaa päivässä kuluu 0,25 h * 2 käynti * 2 asentajaa = 1 tunti päivässä *35 € / tunti = 35 euroa päivässä Tämä tekee 35 € päivässä, 175 € viikossa, 700 € kuukaudessa ja 8400 € vuodessa.
 • (3 000,00 €)  Työmaan tiedottaja käy jakamassa kohteeseen tiedotteita. Työmaa on 10 kilometrin päässä. Aikaa tiedotteen jakamiseen menee matka-aikoineen 2,5 tuntia / jakelu.
 • Esimerkkinä: Jakelu tehdään kaksi kertaa kuukaudessa Aikaa päivässä kuluu 2,5 h * 2 käyntiä kuukaudessa, 5 tuntia *50 € / tunti = 250 euroa kuukaudessa. Vuoden projektissa tämä maksaa turhana ajankäyttönä 3000 €

Hyödyntämällä sähköistä tiedonsiirtoa: oikea tieto on aina oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Näin virheet vähenevät ja saadaan tuntuvia säästöjä ja tyytyväisiä asiakkaita!