Blogi & Ajankohtaista

Vauriotarkastusten ja kosteusmittausten raportointi onnistuu vähemmällä vaivalla

Kun katselet on ammattimaista vaurio- tai kosteusmittausraporttia, on kartoituksen ja raportin teon väliin mahtunut useita välivaiheita.  Infomaatti poistaa näistä huomattavan määrän.

Miltä kuulostaisi, jos vauriotarkastus hoituisi helpommin? Ja entä jos paperisista tarkastusraporteista pääsisi siinä samalla eroon? Täytenä notkuvat mappihyllyt odottavat jo eläkepäiviään, eikä toimistollakaan erityisesti kuulla riemunkiljahduksia alati paisuvien paperikasojen kasvua todistettaessa.

Mutta miten tämä muka onnistuisi? Annetaanpa puheenvuoro tässä välissä eräälle tyytyväiselle käyttäjälle A-Kiinteistöcontrol Oy:stä (www.vahinkopalvelu.com):

”Infomaatti poistaa huomattavan määrän työvaiheita kartoituksen ja raportin teon välistä, ja säästää siten sekä aikaa että vaivaa. Esimerkiksi (vaurio/kosteus)kartoituksen ohessa raportin voi täyttää valmiiksi asti jo kartoitusta tehdessä, eikä enää tarvitse mennä suttuisten ruutupaperien kanssa toimistolle viimeistelemään raporttia, kuten menneinä aikoina oli tapana.”

– Samuli Pitkänen, kartoittaja, A-Kiinteistöcontrol Oy –

Samalla kertaa voi muuten digitalisoida ihan kaiken muunkin työmaaraportoinnin. Monet KIRA-alan osaajat – kuten valvojat, urakoitsijat, isännöitsijät ja asuntokaupan kuntotarkastajat – ovat jo helpottaneet arkeaan Infomaatin joustavan mobiilidokumentoinnin avulla.

”Tätä nykyä olemme päässeet oikeastaan kaikesta paperiraportoinnista eroon. Kaikki raportit – kuvineen päivineen – pysyvät tallessa Infomaatissa, jos niitä sattuu tarvitsemaan jälkeenpäin. Ne myös kulkevat aina kaikkialle, kunhan muistaa pitää älylaitetta mukana.”

– Samuli Pitkänen, kartoittaja, A-Kiinteistöcontrol Oy –

Olipa raportin aiheena sitten kosteusmittaus, asbestikartoitus, vipu-lista tai käyttöönottotarkastus, kaikki tämä onnistuu. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin vauriotarkastusraportin tekoon – kätevämmällä tavalla.

Ohjelma huolehtii yksityiskohdista, jotta voit itse keskittyä tarkastustyöhön

Vauriotarkastusraportin tekeminen on lopulta loogista hommaa, joskin työvaiheita ja tarkastettavia tiloja saattaa ajoittain olla paljon. Itse tarkastamisesta saattaa kuitenkin pian tulla jopa mukavaa, sillä Infomaatin raportointipohja tarjoaa sekä joustavuuden että valmiit tietokentät tarkastusraportissa huomioitaville asioille. Tarkastaja voi siis keskittyä kymmenien yksityiskohtien muistamisen sijaan itse tarkastustyöhön.

Mutta tosiaan, ei sen tätä hankalampaa kannata olla:

1. Valitse Vauriotarkastus-raporttipohja ja kirjaa kohteen perustiedot

 • ”Kansilehteen” voit täyttää yksityiskohtaiset tiedot tarkastuspäivämäärää, kohdetta, tilaajaa, isännöitsijää, toimeksiantoa, tarkastajaa ja mittalaitteita myöten. Voit napata kanteen myös tyylikkään kansikuvan älylaitteesi kameralla suoraan Infomaatissa.
 • Lisää tarvittaessa myös erilliset rakennustekniset tiedot
 • Lataa mukaan myös pohjakuva, jotta voit kuvien lisäksi havainnollistaa vaurion ja huomioiden sijaintia

2. Aloita tarkastus

 • Aloita rakennuksen tarkastus lisäämällä ensimmäinen huoneisto tai rakennuksen osa Lisää uusi tarkastus -napista. Näitä huoneiston tai rakennuksen osan tarkastuksia voit lisätä juuri sen verran kuin haluat, vaikkapa kokonaisen kerrostalon huoneistomäärän verran.
 • Kirjaa tarkastettavan huoneiston tai rakennuksen osan nimi ja lisää huomioita tarkastuskohteen rakenteista, jos haluat. Tämän jälkeen lisää ensimmäinen tarkastettava tila sekä tarvittaessa sen suhteellinen kosteus (RH%) ja lämpötila.
 • Tilan alle voit pintakohtaisesti (katto/seinät/lattia) syöttää sekä sanallisia havaintoja että kosteusmittaustulokset (mikä vain näistä: pintakosteus, painoprosentti, RH%, absoluuttinen kosteus). Raportin lukijaa ajatellen on hyvä lisäksi kirjata selite ja tulkinta arvoista. Laskeepa ohjelma automaattisesti pinnan pinta-alan ja piirinkin pinnalle syötettyjen mittatietojen perusteella.
 • Nappaa lopuksi kuvat tarkastuskohdista ja tee tarkentavat piirtomerkinnät esimerkiksi siitä, missä kohtaa kosteusvaurio on. Muista hyödyntää myös pohjakuvatoimintoa!
 • Lopuksi voit kirjata ylös myös muita huomioita ja tietenkin korjausehdotukset.
 • Lisää tila -napista lisäät seuraavan tilan ja toistat edelliset vaiheet.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tässä esimerkki iPadilla täyttäessä vauriotarkastusraporttia, kun on täytetty lattian yhteyteen kosteusmittausarvoja, kirjattu sanallisia havaintoja ja otettu siihen liittyviä kuvia sekä kuvakaappaus pohjakuvasta. Huomioi, että tyhjäksi jätetyt tarkastukseen liittymättömät arvokentät eivät tulostu raportille.

3. Lähetä valmis raportti tarvittaessa

 • Liitä mukaan haluamasi liitetiedostot. Voit myös lisätä allekirjoituksen yhdellä painalluksella.
 • Ja näin raportti onkin jo valmis: lopputuloksena on tyylikäs ja helppolukuinen PDF-tiedosto sisältäen samalla raportilla kaikki huoneistot tai rakennuksen osat
 • Jokaisesta huoneistosta tai rakennuksen osasta saa myös oman erillisen PDF-raportin!
 • Voit myös lähettää valmiin raportin suoraan Infomaatista sitä kaipaaville sidosryhmille.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki kansisivusta ja tässä tapauksessa ote sivusta numero 3, jossa jatkuu edelliseltä sivulta alkanut huoneistoon A1 liittynyt tarkastus.

”Infomaatin ehdottomana etuna on se, että raportointi on paitsi nopeaa myös joustavaa. Välivaiheet on minimoitu, joten aikaa säästyy parhaimmillaan jopa kymmeniä minuutteja yhtä raporttia kohden. Viikkotasolla se tarkoittaa jo useampaa säästettyä työtuntia.”

– Samuli Pitkänen, kartoittaja, A-Kiinteistöcontrol Oy –

Lomake-editorilla voit rakentaa omiin tarpeisiisi sopivan raporttipohjan – vaikkapa kosteusmittauksia varten

Alussa totesimmekin jo, että ratkaisuja lukuisiin eri raportointitarpeisiin on jo ennestään valmiina. Mutta onpa Infomaatissa myös tapa rakentaa juuri sellaisia raportteja, kuin oma tarpeesi sanelee: lomake-editorilla voit nimittäin rakentaa juuri sellaisen raporttipohjan kuin itse haluat.

Sen avulla on rakennettu muun muassa moni sujuvasti täytettävä kosteusmittausraportti. Tässäkin tapauksessa täyttäminen onnistuu pitkälti samojen periaatteiden mukaan:

 1. Täytä raportille halutessasi kansisivu kirjoittamalla otsikko ja lisäämällä kuva
 2. Täytä kohteen tiedot: lisää osoite, yhteyshenkilö ja yhteystiedot sekä näpyttele kohteesta lyhyt kuvaus
 3. Kirjaa mittauksen tiedot ja mittaushetkellä havaitut olosuhteet
 4. Suorita mittaus: merkkaa ylös relevantit tulokset, nappaa mukaan valokuva ja laadi sen tueksi halutessasi kuvateksti.
 5. Lopuksi voit vielä lisäillä mukaan muita huomioita, tulosten tarkastelua sekä johtopäätöksiä. Tässäkin voit hyödyntää pohjakuvatoimintoa, jos haluat tehdä raportista vieläkin kattavamman!

Ja jälleen lopputuloksena on selkeä ja helppolukuinen PDF-tiedosto, jonka tekemisessä säästettiin hermoja, paperia ja jota kehtaa esitellä työkavereiden ohella myös asiakkaille!

Voisiko vauriotarkastusten tekeminen hoitua nykyistä sujuvammin? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivää!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273