Mobiilisti vika- ja puutelista – pyydä kuittaus ilman käyttäjätunnuksia, tarkasta

Huomioithan, että tämä artikkeli on julkaistu 2019 ja ohjelmiston jatkuvan kehityksen myötä järjestelmään liittyvä tekninen tieto (mm. mahdolliset kuvakaappaukset) voi olla vanhentunutta, vaikka järjestelmän perusperiaate on pysynyt samana. Tästä aiheesta on julkaistu uudempi versio, jonka voit lukea täältä

Käyttöönottotarkastusta vaille valmis. Vain viimeinen vika- ja puutelista enää tehtävänä sekä loppusilaukset työstettävänä, jonka jälkeen rakennuskohteen avaimet voi ylpeänä luovuttaa tilaajalle. Juhlaa kuitenkin viivästyttää se, ettei valvojalla ja urakoitsijalla ole käytössä yhteistä mobiilidokumentoinnin ohjelmaa, jolla vipu-listan voisi tehdä, täyttää, jakaa ja kuitata kätevämmin.

Nykyään monilla rakennusalan yrityksillä on jo käytössä erilaisia tietoteknisiä työkaluja. Ratkaisut saattavat kuitenkin olla joko päällekkäisiä tai hankalia käyttää – tai niiden käyttämiseen tarvitsee käyttäjätunnukset, joita kaikilla ei ole.

Tee, jaa, ja anna kuitattavaksi

Elämme pian vuotta 2020, joten näppärän ratkaisun virhe- ja puutelistan tekemiseen ja kuittaamiseen soisi jo olla olemassa. Ja niin se onkin. Infomaatin virhe- ja puutelista -työkalun avulla vipu-listan tekeminen ja täyttäminen on suoraviivaista. Itse asiassa havaintojen kuittaajat eivät edes tarvitse omia Infomaatti-tunnuksia kuitatakseen vipumerkinnät tehdyiksi.

Näin suoraviivaista on vika- ja puutelistan tekeminen Infomaatilla:

  1. Valitse projekti (tai luo uusi projekti, johon täytät nopeasti parit perustiedot ja listaat kohteen urakoitsijayritykset).
  2. Valitse lomakkeista virhe- ja puutelista ja paina vihreää ”Luo uusi” -nappia.
  3. Lisää listaan virhehavaintorivejä tarpeen mukaan. Infomaatin avulla voit napata korjattavista kohdista myös kuvat ja korostaa virheitä ja puutteita piirtomerkinnöillä.
  4. Jaa täytetty vipu-lista sähköpostilla kuitattavaksi. Vastaanottaja ei tarvitse Infomaatti-tunnuksia, sillä jaettuun listaan pääsee käsiksi sähköpostilinkkiä klikkaamalla ja nimensä kirjaamalla.

Infomaatissa pääsee siis heti tekemään tarvittavan työn, eikä teknologian kanssa tarvitse lyödä päätä (tai mobiililaitetta) seinään.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Esimerkki VIPU-listan täyttönäkymästä tabletin näytöllä. Lisää havaintoja, ota kuvia, tee kuviin merkkauksia. Jaa lista.  Kuittaa jälkitarkastuskierroksella.

Rakennusvalvojan loppusilaus: tarkasta ja kuittaa urakka tehdyksi

Kun vika- ja puutelista on täytetty ja lähetetty sähköpostilla muokattavassa muodossa eteenpäin, urakoitsija saa siihen linkin. Linkin kautta urakoitsija pääsee muokkaamaan listaa ilman Infomaatti-tunnuksia.

Tähän ei tarvita edes tunnuksia: Esimerkki sähköpostiin jaetun VIPU-listan kuittaus-/kommentointinäkymästä puhelimen näytöllä. Suodata rivejä valitsimella tai sanahaulla, kuittaa ja/tai kommentoi.

Listan läpi kahlattuaan sekä viat ja puutteet korjattuaan urakoitsija voi kuitata kunkin rivin työt tehdyksi yhtä nappia painamalla. Tässä näkymässä voi lisäksi suodattaa vain avoimet rivit näkyviin tai suodattaa rivejä sanahaulla (esim. huoneisto, tila, urakoitsija).

Viimeisenä odottaa vielä yksi jälkitarkastus. Tässä toimii sama periaate, että yhtä nappia painamalla rivi joko kuitataan hyväksytyksi tai hylätyksi. Kaikkia rivejä voi edelleen kommentoida, jos tarve on.

Kun virhe- ja puutelistan työt on saatettu loppuun hyväksytysti, jää käteen siisti ja selkeä PDF-dokumentti.

Katso tästä linkistä esimerkki virhe- ja puutelistan PDF-tiedostosta.

Urakoitsijan loppusilaus: jaa vipu-lista valvojalle, korjaa mahdolliset puutteet ja vastaanota kehut hyvästä työstä

Myös urakoitsija voi tehdä vipu-listan oma-aloitteisesti. Listan voi totutusti jakaa valvojan sähköpostiin suoraan sovelluksesta. Vika- ja puutelistan voi muuten jakaa myös aliurakoitsijoille, jos tarve vaatii.

Ja kun tarvittavat kohennukset on tehty, odotellaan valvojan mielipidettä siitä, menikö niin omat kuin aliurakoitsijoidenkin työt läpi. Ehkä jäi vielä jotain pientä viilattavaa tai muuta mainittavaa? Korjattuja tai korjattavia vikoja ja puutteita voi tarkentaa kommentein sovelluksessa jokaiselle virhe- ja puuteriville.

Mutta kun ammattilainen tekee kerralla hyvää työtä ja raportoi kaiken selkeästi, ei työstä jää moitteita jaettavaksi. Silloin voitkin luottavaisin mielin vastaanottaa kehut hyvästä työstä.

Seuraava vika- ja puutelista pitäisi jo tehdä? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme