Rakennuttajaystävällistä työmaan dokumentointia

Mene työmaalle, totea suunnitelmienmukaisuus, nappaa valokuvat, viimeistele raportti – siinäpä rakennusvalvojan työ noin pähkinänkuoressa selitettynä siten, että jopa viisivuotias sen ymmärtäisi.

Kuitenkaan todellisuudessa näin simppeliltä kuulostava prosessi ei aina ole sitä. Jokainen valvoja tietää, että mihin tahansa urakkaan kuuluu valtavat määrät eri työvaiheita, yksityiskohtia ja tuhansittain pieniä tai suuria huomioitavia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa töiden suunniteltuun etenemiseen.

Sama koskee myös valvontatyön dokumentointia: sen täytyy olla huolellista ja kattavaa, jotta kokonaisuus pysyy järkevällä tavalla hallinnassa sekä kaikki osapuolet samalla sivulla.

Mutta tarvitseeko valvojan työn lopulta olla simppeliltä kuulostavaa kiteytystään vaikeampaa? Entä jos nykyaikaisilla työkaluilla päästäisiin edes askelta lähemmäs viisivuotiaan todellisuutta ja siten tehokkaampaa valvontatyötä?

Valvontaraportit syntyvät helposti ja nopeasti – jopa ensikertalaiselta

Infomaatin lisäksi muutkin teknologiset apuvälineet tukevat Corron tekemistä.

Pääkaupunkiseudulla rakennusvalvontaa, suunnittelua, korjausrakennushankkeiden rakennuttamista sekä kuntotutkimuksia tekevä Rakennuttajatoimisto Corro Oy on omalta osaltaan omaksunut tehokkaampia työskentelytapoja teknologian avulla.

”Olemme siinä mielessä moderni rakennuttajatoimisto, että käytämme nykyaikaisia teknologisia työkaluja eri töissämme. Esimerkiksi Infomaatti auttaa jokapäiväisessä valvontatyössä hyvinkin paljon, kun dokumentit saa tehtyä ja tallennettua reaaliaikaisesti suoraan työmaalla, valokuvien kera.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy, corro.fi

Corro on käyttänyt Infomaattia jo vuodesta 2018 asti. Maailma on muuttunut tällä välin paljon, mutta syy, jonka vuoksi Infomaatti alun perin otettiin Corrolla käyttöön, on pysynyt samana:

”Vaikka tuohon aikaan Infomaatti ei ollutkaan toiminnoiltaan vielä niin kattava kuin nykyään, oli sen helppokäyttöisyys niin vertaansa vailla, että hankintapäätös syntyi lopulta nopeasti. Omasta mielestäni juuri käytön helppous on ehdottomasti Infomaatin parhaita puolia.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Käytön helppoudesta Taposelle tulee mieleen käytännön esimerkki liittyen erääseen Corron taannoiseen hankkeeseen:

”Aina ajoittain hankkeissamme on mukana alikonsultteja tekemässä vaikkapa LVI- tai sähkötöiden valvontaa, joille voimme jakaa Infomaatista omat, väliaikaiset tunnukset valvontatöiden raportointia varten. Näin hiljattain tällaisen hankkeen yhteydessä itse, miten helposti käyttö sujui henkilöltä, joka ei ole Infomaattiin aiemmin tutustunut. Lopulta sama alikonsultti päätyi ottamaan Infomaatin vakituiseen käyttöön itsekin.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Valmiita ratkaisuja, mutta myös taipuisuutta yksilöllisiin tarpeisiin

Maailman muuttuessa Infomaatti on muuttunut sen mukana. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan aina aktiivisesti, ja uusia toimintoja on sen seurauksena tullut paljon lisää – helppokäyttöisyyttä unohtamatta.

Yleisesti ottaen Infomaatista on rakennuttajapalveluille hyötyä etenkin tyypillisimmissä rakennusvalvojan dokumentointitarpeissa, kuten vika- ja puutelistojen, valvontapöytäkirjojen sekä vapaiden muistioiden laatimisessa. Sama pätee Corronkin tapauksessa, mutta kattavan ja valmiin dokumenttipohjavalikoiman lisäksi mukaan on mahtunut myös yksilöllisiin tarpeisiin kehitettyä käyttöä.

”Olemme luoneet omia lomakkeitamme Infomaatin lomake-editorilla, jotta pystymme palvelemaan sekä asiakasta että urakoitsijaa paremmin. Lomake-editorilla olemme kyenneet luomaan käyttöömme esimerkiksi sellaisen valvontaraporttipohjan, joka selkeyttää viestintää eri osapuolille ja vähentää tarvetta omalle hallinnollemme.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Taposen oma suosikkiominaisuus Infomaatissa on dokumenttipankki, jonne voi tallentaa kaikki kussakin rakennushankkeessa tarvittavat dokumentit. Siis ne samat dokumentit, jotka löytyivät ennen toimiston tietokoneelta, mutta joihin ei päässyt käsiksi työmaakäynnillä. Harva jaksaa raahata tietokonetta mukanaan työmaalta toiselle, jos saman tiedon voi löytää suoraan dokumenttipankista tabletilla tai älypuhelimella.

Corrolla Infomaatti toimii hankkeissa myös dokumenttipankkina.   Suunnitelmien tsekkaus onnistuu vaikka katolla.

”Kun hankkeessa käytetään dokumenttipankkia, niin työmaalla on kaikki sama tarvittava tieto käytössä kuin omalla tietokoneellakin. Jokainen valvoja tietää, että ihmisen muistikapasiteetti on rajallinen, eikä kaikkia eri yksityiskohtia eri urakoista voi milloinkaan muistaa. Siksi dokumenttipankki on niin hyödyllinen: siellä tallessa olevista suunnitelmista ja dokumenteista voi aina tarkistaa, miten mikäkin asia oli suunniteltu ja mitä eri asioista on eri osapuolien kanssa sovittu.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Infomaatin avulla lomille

Infomaatin hyödyt ilmenevät työtä täynnä olevassa arjessa, ja sitä varten se on olemassakin. Ajansäästö dokumentoinnissa, järjestelmän yleinen helppokäyttöisyys sekä tiedon sujuva luominen, jakaminen ja tallentaminen ovat lähellä monien käyttäjien sydämiä. Mutta onpa Infomaatista ollut hyötyä odottamattomallakin tavalla – nimittäin lomille lähtiessä.

”Moni ei mieti sitä, miten paljon helpompaa on lähteä itse lomalle tai tuurata lomalle lähtevää henkilöä, kun kaikki eri hankkeissa tarvittava materiaali ja tieto on aina lomatuuraajan käytössä Infomaatissa. Enää ei tarvitse käyttää aikaa siihen, että kahlaisi vaikkapa sähköpostista jotain yhtä asiakirjaa kaiken muun tiedon seasta. Infomaattiin pystyy lisäämään kaiken tarvittavan tiedon tosi pienellä kynnyksellä, josta se sitten aina tarvittaessa löytyy.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Taponen kiittelee lomille lähdön helppouden lisäksi myös asiakaspalvelua, joka kuulemma erottuu nopeudella ja henkilökohtaisella palveluasenteella edukseen.

”Infomaatti on apuväline ja se toimii – sehän on tavoitetilanne. Mutta näin yrittäjänä arvostan sitä, että saan Infomaatilta apua aina kun sitä tarvitsen. Reagointi viesteihin tai soittoihin on nopeaa ja henkilökohtaista, jos jotain kysyttävää sattuu tulemaan.”

– Pasi Taponen, yrittäjä & rakennusinsinööri, Rakennuttajatoimisto Corro Oy –

Millaista hyötyä Infomaatista voisi olla sinun työssäsi? Ota siitä selvää ilmaisella 21 päivän kokeilujaksolla!

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme