Asuntokaupan kuntotarkastus vaaditaan yhä useammin – entä jos tekisit sen päivässä?

Asuntokaupan kuntotarkastus voi olla rahallisesti iso asia sekä tilaajalle että tarkastajalle

Asuntokaupan kuntotarkastus on viime vuosien saatossa muuttunut satunnaisesta tavasta enemmänkin yleiseksi käytännöksi. Vaikka tarkastus ei olekaan asbestikartoituksen tavoin lain velvoittama, on se mitä useammin eri osapuolien omilla vaatimuslistoilla asuntokauppoja tehdessä. Eikä se ole oikeastaan suuri yllätys – kun puhutaan asuntokaupoista, puhutaan monesti vaikkapa tuoreen lapsiperheen tulevasta kodista.

Asuntomarkkinoilla liikkuu isoja rahasummia ja harvemmalla meistä on hintalappuun varaa ilman asuntolainaa. Koska monessa tapauksessa kaupan kohde on myös lainan panttina, ovat pankit ryhtyneet vaatimaan perusteellisempia kuntotarkastuksia sekä laadukkaampaa dokumentointia.

Ammattitaitoisella tarkastajalla on uskomattoman merkittävä rooli nykyajan asuntokaupassa. Huolellisesti tehty ja siististi dokumentoitu asuntokaupan kuntotarkastus voi säästää kaikilta osapuolilta roimasti päänvaivaa.

Onko tarkastajalla varaa käyttää yhteen tarkastukseen kaksi täyttä työpäivää?

Laadukas asuntokaupan kuntotarkastus saattaa pahimmillaan viedä jopa kaksi työpäivää. MTV:n uutisessa arvioitiin, että pelkästään ison omakotitalon tarkastamiseen kuluu jo seitsemän tuntia. Tarkastusta seuraava päivä taas käytetään dokumentin kasaamiseen. Osa asiakkaista myös ihmettelee tarkastuksen hintaa ”muutaman tunnin työstä”, eivätkä välttämättä ymmärrä, että dokumentin kasaaminen on täysin uusi työvaihe.

Monelle asuntokaupan kuntotarkastuksia tekevälle pienelle tai keskisuurelle yritykselle tämä voi olla huolenaihe. Kahden päivän työ yhtä dokumenttia varten on kova paikka, kun arkeen kuuluu usein paljon muutakin hässäkkää laskutettavan työn ohella. Lisäksi kilpailutilanne saattaa mietityttää; kuinka pärjätä isommille toimijoille sekä heidän laajemmille resursseille?

Varsinkin PK-yrityksissä yrittäjän täytyy tehdä paljon asioita alusta loppuun itse. Arkea varmasti helpottaisi, jos valmiita dokumentteja saisi kasaan jo tarkastuksen kanssa samana päivänä.

Näin asuntokaupan osapuolet saavat valmiin raportin jo samana päivänä

Asuntokaupan kuntotarkastuksessa käydään usein läpi samoja asioita. Jokaisesta kohteesta on laadittava huoliteltu, talokohtainen dokumentti. Työ on useilta osin rutiininomaista, jonka myötä samat asiat tarkastetaan ja kirjoitetaan puhtaaksi aina kerta toisensa jälkeen. Tämän lisäksi kohteesta otetut kuvat pitää jälkikäteen siirtää ensin kameralta tietokoneelle, josta ne liitetään raporttiin työläästi yleensä Wordissa. Jälleen yksi ”turha” vaihe, joka vie aikaa pois oleelliselta, laskutettavalta työltä.

Infomaatti on kehittänyt ratkaisun turhien työvaiheiden karsimiseen, joka nopeuttaa rutiininomaista työtä mm. näin:

1. Kattava ja helposti mukautettava oletuspohja

Oletuspohjasta otetaan tarkastuksella pois osiot, joita ei tarkasteta (Esimerkkikuva Infomaatin selainohjelmasta)

Kattavassa oletuspohjassa on listattuna kaikki tarkastettavat asiat, joihin tarkastaja saattaa kohteessaan törmätä. Kaikissa rakennuksissa ei kuitenkaan ole esimerkiksi kodinhoitotilaa, joten tarkastaja voi valita, ettei sitä käydä tällä kertaa läpi. Oletuspohjaa voi lisäksi muokata tarkastajan mieltymysten mukaan.

2. Lausevarasto

Ohjelmassa on lausevarasto, johon tarkastaja voi lisätä vakiolauseita tarpeen mukaan. Esimerkiksi, jos tarkastajalla tulee vastaan paljon omakotitalojen huonokuntoisia vesikattoja työssään, voi lausevarastoon lisätä näitä koskevan lauseen helposti. Kun rutiininomainen kirjoitustyö on hoidettu kerralla kuntoon, sitä ei tarvitse aina tehdä uudelleen.

3. Muistilista tarkastajalle

Ohjelma toimii myös muistilistana tarkastettavista asioista ja lausevarastoon saa lisättyä helposti vakiolauseet (Esimerkkikuva Tablet Infomaatti-ohjelmasta)

Normaalissakin kohteessa tarkastettavia asioita on todella paljon, eikä ihmisen muisti ole aina luotettava työväline silloin kun vaaditaan tehokkuuden lisäksi tarkkuutta. Ratkaisu toimiikin myös kätevänä muistilistana tarkastajalle – on kyseessä sitten asuntokaupan kuntotarkastus tai kevyempi pintakosteustarkastus.

4. Automaattisesti luotu, siisti ja selkeä PDF-dokumentti

Tästä asiakas maksaa. Tämä on myös tarkastajalle työläin vaihe. Infomaatin ohjelma luo täytettyjen tietojen perusteella siistin ja selkeän PDF-dokumentin automaattisesti, kuvineen päivineen. Tarkastajan rooliksi jää ainoastaan tehtyjen huomioiden kirjoittaminen sekä kuvien ottaminen.

5. Kaiken voi tehdä vaikka älypuhelimella tai offline-tilassa toimivalla Tablet Infomaatti-ohjelmalla

Tee työ laiteriippumattomasti Infomaatin selainohjelmalla tai myös ilman Internet-yhteyttä toimivalla Tablet Infomaatti-ohjelmalla. Selainohjelma toimii millä tahansa älypuhelimella tai tabletilla – Android, iPhone, Windows – kaikki käy. Eikä kannata unohtaa myös täysin offline-tilassa pelaavaa Tablet Infomaatti-ohjelmaa (Windows 10) tosipaikkojen työkaluna.

Ota kuvat, kirjoita huomiot, viimeistele tarvittaessa tietokoneella, tallenna ja jaa. Ei tämän vaikeampaa. Jätä suosiolla paperikansiot toimistolle.

Kuntotarkastuksia tiedossa? Kokeile Infomaattia 21 päivää ilmaiseksi!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Ratkaisun pohjana käytettiin asuntokaupan kuntotarkastuksissa käytettävää KH 90-00394 suoristusohjetta sekä kokeneiden ammattilaisten dokumenttipohjia. Ratkaisua testautettiin kokeneilla kuntotarkastajilla ja kehitämme ratkaisuamme edelleen saamamme palautteen perusteella.

Infomaatin ratkaisu asuntokaupan kuntotarkastusten tekoon kehitettiin yhteistyössä kokeneiden ammattilaisten kanssa, osana KIRA-digi -hanketta.

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme