Korjausrakentamisen ammattilainen tehostaa työtään teknologialla

Ammattilainen tietää, että jokainen korjausrakennusurakka on erilainen. Kun vanhaa rakennusta kohennetaan uudenveroiseen kuntoon sekä sisältä että ulkoa, riittää urakassa valtavat määrät rakennustöitä sekä paljon selvitettävää ja tarkastettavaa. Kaikki työvaiheet pitäisi tietysti myös dokumentoida tarkasti ja huolellisesti – ja tietenkin arkistoida siten, että nämä dokumentit varmasti löytyvät myöhemminkin niitä tarvittaessa.

Paperitöitä riittää, vaikka työmaa olisi pienikin. Dokumenttien ja raporttien pyörittely saattaakin siis tuntua jo urakalta itsessään. Moni varmasti keskittyisi mieluummin oikeiden töiden tekemiseen dokumenttiräpellyksen sijaan.

Nykyajan ammattilainen – kuten Uudenmaan Rakentaja-Talo Oy (www.rakentajatalo.fi) – helpottaa omaa raportointityötään sopivan teknologian avulla. Käydäänpä siis nopeasti läpi, miten he sen tekevät.

Kun dokumentointi on vaivatonta, voi urakassa keskittyä oleelliseen

Muun muassa peruskorjaus- ja linjasaneeraushankkeissa pääurakoitsijana toimiva Uudenmaan Rakentaja-Talo ryhtyi tekemään työmaadokumentointinsa Infomaatin mobiiliratkaisulla noin vuosi sitten. Vastaava työnjohtaja Eero Mattila kertoo, että henkilöstö halusi käyttää työaikaansa enemmän tuottavaan työhön raporttien loputtomalta tuntuvan viilaamisen sijaan.

”Alun perin toive käyttöönotosta tuli nimenomaan henkilöstön omasta aloitteesta. Infomaatti on helpottanut työmaan dokumentointia laadunvarmistukseen ja työturvallisuuteen liittyvissä tarkastuksissa. Mobiilidokumentoinnista on siis apua niin työnjohdolle kuin työmaalla päivittäin työskenteleville rakentajillekin.”

– Eero Mattila, vastaava työnjohtaja, Uudenmaan Rakentaja-Talo Oy –

Juuri tällä hetkellä Rakentaja-Talolla on meneillään valtava urakka, jossa vuokrakerrostaloon tehdään kokonaisvaltainen peruskorjaus pintarakenteita ja kiintokalusteita myöten – siis sisäpuolelta laitetaan koko rakennus uuteen uskoon. Urakan aikana Infomaatin avulla on tehty jo 200 lomaketta. Ja lisää on tulossa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kun koko talo saneerataan sisältä uuteen uskoon, dokumentointitarve saattaa tulla vastaan vaikka porraskäytävässä.

Muissa kohteissa on päästy hyödyntämään myös projektipankki-ominaisuutta, jolla raporttien huolellinen arkistointi sekä eri sidosryhmien ajan tasalla pitäminen on näppärää.

”Jokainen päivä työmaalla on erilainen, mutta kun pitää dokumentoida jotain, on Infomaatti siihen oiva apuväline. Juuri tämän vuokrakerrostalourakan tapauksessa olemme tehneet sillä esimerkiksi TR-mittauksia, mallikatselmuksia, virhe- ja puutelistoja sekä tehneet omaa dokumentointia muun muassa lisä- ja muutostöiden tueksi.”

– Eero Mattila, vastaava työnjohtaja, Uudenmaan Rakentaja-Talo Oy –

Käyttäjäystävällinen ratkaisu ei katso taitotasoa

Dokumentoinnin kätevöitymisen ohella Mattila kiittelee myös Infomaatin joustavuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Vaikka Rakentaja-Talonkin henkilöstöllä on erilaisia lähtökohtia ja -tasoja teknologian käyttöönottoon, ei hänen korviinsa ole kuulunut nurinaa siitä, ettei joku kykenisi tai haluaisi tehdä tänä päivänä dokumentointia mobiilisti. Mainittiinpa se jo aiemmin, että nimenomaan henkilöstö itse kaipasi fiksumpaa ratkaisua työvaiheiden dokumentointiin.

”Ratkaisun pitää olla sellainen, että sitä on helppo käyttää. Ja olen siinä ymmärryksessä, että meillä kaikki osaavat käyttää Infomaattia lähtökohdista riippumatta. Näkyyhän se tehtyjen raporttien määrässäkin.”

– Eero Mattila, vastaava työnjohtaja, Uudenmaan Rakentaja-Talo Oy –

Lopuksi Mattila kehottaakin rakennusalalla toimivia kollegoitaan jättämään perinteisen ruutuvihko-kamera-word-säätämisen historiaan. Ainakin työmaadokumentoinnin osalta. Hän nostaa esille, että jos tärkeää dokumentointia tehdään ruutuvihkoon ja se katoaa tai unohtuu jonnekin, ei niihin tietoihin pääse enää käsiksi. Toisaalta taas tärkeät tiedot voivat näin eksyä sellaisiin käsiin, joihin ne eivät kuuluisi.

”Infomaatti on kuukausimaksuunsa verraten varmasti kannattava hankinta. Raportit kasaantuvat näppärästi, niihin on helppo ottaa työmaalla valokuvat suoraan täytön yhteydessä ja lopuksi ulkoasultaan tyylikkään raportin voi jakaa asianosaisille saman tien. Tämä kaikki helpottaa itse raportointityötä, mutta säästää myös reippaasti työaikaa. Helposti ja vähällä vaivalla.”

– Eero Mattila, vastaava työnjohtaja, Uudenmaan Rakentaja-Talo Oy –

Voisiko seuraavan urakan dokumentointi hoitua fiksummin? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme