Asbestinäytteenoton dokumentointi vähemmällä päänvaivalla

Asbestin – tuon menneiden vuosien ihmeaineen – kanssa työtä tekevät urakoitsijat, valvojat ja haitta-ainelaboratoriot voivat huokaista helpotuksesta. Miksi näin? No, ainakin siksi, että työt eivät välttämättä lopu heti huomenna.

Urakkaa nimittäin riittää: Suomessa on huikeat yli 1,1 miljoonaa ennen vuotta 1994 rakennettua rakennusta, joissa lain mukaan ennen purkutöiden aloittamista täytyy tehdä asbestikartoitus ja asbestipurun jälkeen ilman asbestimittaus. Näiden lisäksi vanhemmissa kiinteistöissä on usein tarvetta myös laajemmalle haitta-ainetutkimukselle, jossa selvitetään sisältävätkö rakennusmateriaalit asbestin lisäksi esimerkiksi PAH- tai PCB-yhdisteitä tai lyijyä.

Näytteiden ottaminen ja laboratorioon lähettäminen on jälleen yksi työmaan vaihe, joka täytyy dokumentoida ja raportoida huolellisesti. Tämä pieni, mutta tärkeä urakan osa saattaa tosin tuntua joutavalta paperien pyörittämiseltä ja pitkästyttävältä ajanhaaskuulta, kun olisi oikeaakin rakentamista tehtävänä, mutta se on silti saatava tehtyä.

”Asbestin hengittäminen on riski, mutta asbestiin liittyvän tiedonkulun ei tarvitse sitä olla. Infomaatin kanssa yhteistyössä syntynyt, alusta loppuun sähköinen analyysitilausprosessi on suunniteltu vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin nopeasta, helppokäyttöisestä ja luotettavasta palvelusta. Jotta palvelusta saa maksimaalisen hyödyn, tarvitsee tietenkin vielä ottaa se käyttöön!”

– Heli Lallukka, toimitusjohtaja, Asbesti- ja haitta-ainelaboratorio AHA-LAB Oy –

Käytä arvokas työaikasi paremmin, tee asbestinäytteenoton dokumentointi tehokkaammin

Onneksi nykypäivänä joutavista askareista voi palata oikean työnteon pariin nopeammin. Infomaatti on kehittänyt yhdessä Asbesti- ja haitta-ainelaboratorio AHA-LABin kanssa integraation, jonka avulla näytteenottopöytäkirjojen tekeminen on jatkossa nopeampaa – ja ehkä jopa mukavaa. Ja kaiken voi vieläpä tehdä helposti älypuhelimella tai tabletilla suoraan kohteessa!

Mutta miten homma sitten toimii? Kupletin juoni on lopulta erittäin simppeli:

Kuvakaappaus näyterivin lisäyksestä puhelimella. Käytä lausevarastoa tilatiedon kirjaamiseen, näpsi valokuvat.
  1. Valitse projekti, valitse lomakkeista AHA-näytteenottopöytäkirja tai asbestikartoitus, ja paina vihreää Luo uusi -nappia.
  2. Täytä raporttiin tarvittavat perustiedot (näytteenottokohde, näytteenottaja, päivämäärä, kellonaika) tyhjiin tekstikenttiin.
  3. Valitse vetolaatikosta näytteiden oletusanalysointimenetelmä, esimerkiksi ASB (Asbesti rakennusmateriaalista).
  4. Klikkaa vihreästä Uusi näyte -napista haluamasi verran näytteenottorivejä ja täytä tarvittavat tiedot tyhjiin tekstikenttiin. Voit myös napata kuvia, piirtää tarkentavat merkinnät ja lisätä kuvatekstit näytteenottokohdista suoraan Infomaattiin, jos haluat.
  5. Lisää lopuksi automaattinen allekirjoitus ja paina vihreää Luo-näppäintä.

Lopputuloksena saat selkeän ja tyylikkään PDF-dokumentin, jonka voit lähettää suoraan Infomaatista AHA-LABin asiantuntijoille. Myöhemmin viralliset laboratoriotulokset siitä, sisälsikö näyte asbestia vai ei, tulevat niiden valmistuttua suoraan Infomaattiin saman lomakkeen yhteyteen, jossa ne myös pysyvät kätevästi tallessa ja aina helposti saatavilla.

Näytteen joutuu tosin vielä tänäkin päivänä toimittamaan manuaalisesti joko kuljetuspalveluiden välityksellä tai viemällä sen itse näytepostilaatikkoon tai suoraan laboratorioon. Mutta ainakin dokumentointi tapahtuu tehokkaammin yhdellä selkeällä ja helpolla lomakepohjalla.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvakaappaus Infomaatin PDF-raportista. Analyysivastaus ja erittelyt tulevat automaattisesti raportin näyteriveille. Lisäksi AHA-LABin virallinen analyysiraportti tulee liitteeksi.

Käytä arvokas työaikasi vieläkin paremmin ja tee kaikki muukin työmaan dokumentointi tehokkaammin

AHA-LABin kanssa kehitetty näytteenottoraportti on vain yksi esimerkki siitä, miten helppoa ja tehokasta rakennusurakan eri vaiheiden dokumentointi voi olla. Infomaatista nimittäin löytyy valmiita raporttipohjia ja dokumentointiratkaisuja melkein mihin tahansa operaatioon. Ja ellei löydy, voit tehdä myös kustomoituja lomakkeita lomake-editorilla tai dokumentoida ja raportoida asioita vapaalla muistiolla.

Loistavan lomake-editorin ja näppärän vapaan muistion lisäksi kovassa käytössä ovat myös esimerkiksi:

Rakennustyömaan dokumentaation hallinnan ei ihan oikeasti tarvitse olla vaikeampaa tai monimutkaisempaa kuin se todellisuudessa on. Helpompaan huomiseen tarvitset ainoastaan älylaitteen ja Infomaatin.

Seuraava asbestinäytteenotto vähemmällä päänvaivalla ja paperityöllä? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme