Selkeytä työmaaraportointia pohjakuvien avulla

”Onpa näppärä”, totesi eräs Infomaatin asiakas tästä ratkaisusta.

Niin, tämä ratkaisu oli siis Infomaatin uusi ominaisuus: pohjakuvien hyödyntäminen työmaaraportoinnissa.

Näppäryyttä korostaa se, että Infomaatin käyttö on ihan yhtä kätevää kuin ennenkin. Pohjakuvien hyödyntäminen on silkka mahdollistava elementti, jolla työmaan dokumentoinnista ja raportoinnista voi tehdä entistäkin tarkempaa ja täsmällisempää.

Mutta miten tämä pohjakuvien hyödyntäminen sitten toimii? Ehkäpä asiakas kehui ihan aiheesta, tämä nimittäin on kuin onkin aika näppärää.

Näin kätevää on hyödyntää pohjakuvia työmaaraportoinnissa

Aloitetaan siitä, että lisätään PDF-muotoiset pohjakuvat Infomaatissa kohteen projektipankkiin. Lisätään ne tällä kertaa vaikkapa projektipankin LVI-kansioon, kun ollaan kuvitteellisesti tekemässä LVI-töiden käyttöönottotarkastusta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Valitse Infomaatista haluttu projekti. Vie pohjakuvat PDF-tiedostona projektin dokumentit-osioon. Näin tarpeellinen taustavalmistelu on jo tehty.

Tämä riittää valmisteluksi pohjakuvien osalta. Sitten voidaankin ryhtyä oikeisiin tarkastustöihin. Tehdään esimerkkinä vaikkapa virhe- ja puutelista:

  1. Valitse täytettävä raportti – tässä tapauksessa Virhe- ja puutelista.
  2. Paina pohjakuvaikonia raportin täyttönäkymän alareunasta. Tämä avaa raporttipohjaan näkymän projektipankin kansioista.
  3. Koska tällä kertaa ollaan kuvitteellisesti tekemässä LVI-töiden käyttöönottotarkastusta, käytetään LVI-kansiossa olevia tiedostoja. Kansion sisällä on sinne aiemmin ladattu pohjakuva, joten valitaan se käyttöön.
  4. Täytä virhe- ja puutelista samalla tavalla kuin aina ennenkin. Eli lisää rivit, kirjaa huomiot ja näppäise tarkastettavasta kohteesta valokuvat, jolloin kuvat latautuvat pieniksi esikatselukuvakkeiksi.
  5. Paina valokuvan esikatselukuvaketta ja valitse ”lisää pohjakuvaan”. Näin voit merkata valokuvien sijainnit pohjakuvaan.
  6. Viimeistele raportti ja käsissäsi on tasokas PDF-tiedosto, jossa on mukana kaikki otetut valokuvat ja niiden sijainnit pohjakuvaliitteessä.

Tarkennetaanpa vielä, että pohjakuvaan merkittyjen valokuvien alaiseen kuvatekstikenttään tulee automaattisesti viittaus raporttiin liitettyyn pohjakuvaan. Lopullisessa raportissa näkyy myös kuvien numeromerkinnät suoraan pohjakuvan päällä. Sinun siis tarvitsee vain käyttää toimintoa, Infomaatti hoitaa loput.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvassa on esimerkki siitä, miten kuvan merkitseminen pohjakuvaan ilmenee. Käyttäjä vain täppää kuvan pohjakuvaan ja Infomaatti hoitaa automaattisesti kuvatekstiin lisätiedon ja tietenkin myös vastaavan merkinnän pohjakuvaan.

Veitsenterävä raportointi pohjakuvien avulla ei siis ole tämän monimutkaisempaa. Ja jos menee sormi suuhun tämän tai Infomaatin kanssa muuten, me autamme kyllä!

Vaikka esimerkkinä käytettiin virhe- ja puutelistaa, toimii pohjakuvatoiminto samalla tavalla missä tahansa muussakin työmaan dokumentoinnissa. Moni on huomannut pohjakuvista olevan selkeää hyötyä, kun tehtävänä on ollut esimerkiksi:

Pohjakuvien käyttöä kannattaa siis kokeilla, jos siltä tuntuu! Mutta mikään pakko ei sitä sanele, sillä pohjakuvatoiminto on tehty luontevaksi ja joustavaksi lisätoiminnoksi Infomaattiin.

Pohjakuvien lisäominaisuuksia, joita kannattaa myös kokeilla

Vaikka käytöstä puhuttiinkin pääpiirteittäin jo edellisessä kappaleessa, ansaitsee muutama erikoismaininta vielä paikan estradilla:

Pohjakuvan kuvakaappaustyökalulla voi ottaa myös detaljikuvakaappauksia pohjakuvasta ja edelleen tehdä tarkentavia piirtomerkintöjä.

Entä jos ensi kerralla kattava työmaaraportointi hoituisikin kuin itsestään? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme