Blogi & Ajankohtaista

Selkeytä työmaaraportointia pohjakuvien avulla

Pohjakuvan hyödyntäminen toimii Infomaatissa missä tahansa raportointiratkaisussa, eikä ole sidoksissa esimerkiksi ainoastaan virhe- ja puutelistojen tekemiseen.

”Onpa näppärä”, totesi eräs Infomaatin asiakas tästä ratkaisusta.

Niin, tämä ratkaisu oli siis Infomaatin uusi ominaisuus: pohjakuvien hyödyntäminen työmaaraportoinnissa.

Näppäryyttä korostaa se, että Infomaatin käyttö on ihan yhtä kätevää kuin ennenkin. Pohjakuvien hyödyntäminen on silkka mahdollistava elementti, jolla työmaan dokumentoinnista ja raportoinnista voi tehdä entistäkin tarkempaa ja täsmällisempää.

Mutta miten tämä pohjakuvien hyödyntäminen sitten toimii? Ehkäpä asiakas kehui ihan aiheesta, tämä nimittäin on kuin onkin aika näppärää.

Näin kätevää on hyödyntää pohjakuvia työmaaraportoinnissa

Aloitetaan siitä, että lisätään PDF-muotoiset pohjakuvat Infomaatissa kohteen projektipankkiin. Lisätään ne tällä kertaa vaikkapa projektipankin LVI-kansioon, kun ollaan kuvitteellisesti tekemässä LVI-töiden käyttöönottotarkastusta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Valitse Infomaatista haluttu projekti. Vie pohjakuvat PDF-tiedostona projektin dokumentit-osioon. Näin tarpeellinen taustavalmistelu on jo tehty.

Tämä riittää valmisteluksi pohjakuvien osalta. Sitten voidaankin ryhtyä oikeisiin tarkastustöihin. Tehdään esimerkkinä vaikkapa virhe- ja puutelista:

 1. Valitse täytettävä raportti – tässä tapauksessa Virhe- ja puutelista.
 2. Paina pohjakuvaikonia raportin täyttönäkymän alareunasta. Tämä avaa raporttipohjaan näkymän projektipankin kansioista.
 3. Koska tällä kertaa ollaan kuvitteellisesti tekemässä LVI-töiden käyttöönottotarkastusta, käytetään LVI-kansiossa olevia tiedostoja. Kansion sisällä on sinne aiemmin ladattu pohjakuva, joten valitaan se käyttöön.
 4. Täytä virhe- ja puutelista samalla tavalla kuin aina ennenkin. Eli lisää rivit, kirjaa huomiot ja näppäise tarkastettavasta kohteesta valokuvat, jolloin kuvat latautuvat pieniksi esikatselukuvakkeiksi.
 5. Paina valokuvan esikatselukuvaketta ja valitse ”lisää pohjakuvaan”. Näin voit merkata valokuvien sijainnit pohjakuvaan.
 6. Viimeistele raportti ja käsissäsi on tasokas PDF-tiedosto, jossa on mukana kaikki otetut valokuvat ja niiden sijainnit pohjakuvaliitteessä.

Tarkennetaanpa vielä, että pohjakuvaan merkittyjen valokuvien alaiseen kuvatekstikenttään tulee automaattisesti viittaus raporttiin liitettyyn pohjakuvaan. Lopullisessa raportissa näkyy myös kuvien numeromerkinnät suoraan pohjakuvan päällä. Sinun siis tarvitsee vain käyttää toimintoa, Infomaatti hoitaa loput.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvassa on esimerkki siitä, miten kuvan merkitseminen pohjakuvaan ilmenee. Käyttäjä vain täppää kuvan pohjakuvaan ja Infomaatti hoitaa automaattisesti kuvatekstiin lisätiedon ja tietenkin myös vastaavan merkinnän pohjakuvaan.

Veitsenterävä raportointi pohjakuvien avulla ei siis ole tämän monimutkaisempaa. Ja jos menee sormi suuhun tämän tai Infomaatin kanssa muuten, me autamme kyllä!

Vaikka esimerkkinä käytettiin virhe- ja puutelistaa, toimii pohjakuvatoiminto samalla tavalla missä tahansa muussakin työmaan dokumentoinnissa. Moni on huomannut pohjakuvista olevan selkeää hyötyä, kun tehtävänä on ollut esimerkiksi:

Pohjakuvien käyttöä kannattaa siis kokeilla, jos siltä tuntuu! Mutta mikään pakko ei sitä sanele, sillä pohjakuvatoiminto on tehty luontevaksi ja joustavaksi lisätoiminnoksi Infomaattiin.

Pohjakuvien lisäominaisuuksia, joita kannattaa myös kokeilla

Vaikka käytöstä puhuttiinkin pääpiirteittäin jo edellisessä kappaleessa, ansaitsee muutama erikoismaininta vielä paikan estradilla:

Pohjakuvan kuvakaappaustyökalulla voi ottaa myös detaljikuvakaappauksia pohjakuvasta ja edelleen tehdä tarkentavia piirtomerkintöjä.

 • Infomaatin pohjakuvatoimintoa voi hyödyntää myös täysin vaihtoehtoisella tavalla
  • Voit ottaa detaljikuvakaappauksen halutusta kohtaa pohjakuvaa ikään kuin valokuvaksi. Kuvakaappauksen saa hoidettua simppelisti valokuvakentän viereisestä symbolista painamalla.
  • Tähän voit tehdä tutulla valokuvan piirtotyökalulla tarkentavia merkintöjä, kuten nuolia, ympyröitä tai piirtää vapaasti vaikkapa tarkan vaurioalueen.
  • Detaljikuvakaappausta voi siis hyödyntää täysin itsenäisesti ilman erillistä kuvan sijainnin täppäämistä pohjakuvaan tai tarjota sen avulla raporttiin lisäinformaatiota kuvasijainnin merkitsemisen oheen.
 • Pohjakuvaan merkittyjä valokuvia on helppo tarkastella kokonaisuutena raportin täyttönäkymässä ja kirjata merkintöihin liittyviä lisähuomioita
  • Klikkaa pohjakuvaliitteen kuvaketta ja valitse ”näytä”, jolloin näet jokaisen merkinnän sijainnin pohjakuvassa. Merkintäikonia painamalla aukeaa näkyviin valokuva ja siihen liittyvä kuvateksti.
  • Näin pääsee myös halutessaan tekemään merkintään liittyviä lisähuomioita ilman, että kaikkea oleellista pientä informaatiota on pakko änkeä kuvatekstiin. Lisähuomiot tulostuvat heti raportin pohjakuvaliitteen perään tiiviiseen nippuun.

Entä jos ensi kerralla kattava työmaaraportointi hoituisikin kuin itsestään? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

T. Henri Hakasalo, 040 821 4273